’Zonder het corso mist het dorp een stuk saamhorigheid en gezelligheid’

Rook Pijpleidingbouw is al jarenlang sponsor van het corso en meerdere corsogroepen. Directeur Renee Rook vindt dat niet meer dan normaal. “Het is een hartstikke bijzonder evenement voor een dorpje als dit, dus daarom moet het hoe dan ook blijven bestaan.” In zijn jeugd bouwde hij veel mee aan de wagens van corsogroep Hebbes. Toen hij oud genoeg was, kreeg hij het echter steeds drukker in het familiebedrijf van zijn vader Piet en opa Reinder. Inmiddels zet Renee sinds 2014 het familiebedrijf als derde generatie voort. Het bedrijf is al 54 jaar actief in het bouwen en onderhouden van drinkwaterinstallaties in het gehele land en ver daarbuiten.

 

“Dan word je druk op de zaak hé en dan is er ineens niet meer zoveel tijd over naast je werk en gezin”, zegt Renee. Ook Linda Rook (De vrouw van Renee) was vroeger bij veel corsowagens betrokken. “Ik heb op heel veel wagens gefigureerd. Dan bij die groep, dan bij die groep en waar ik figureerde hielp ik ook. We zien nu onze kinderen naar de corsowagens gaan en dat is fantastisch mooi om te zien. Wat ik ook mooi vind, is dat vele medewerkers van het bedrijf zich inzetten of bezighouden met het corso. In Sint Jansklooster, maar ook in Vollenhove.”

 

Materiële sponsoring

Nu het meebouwen allemaal wat lastiger is voor de familie Rook, zijn ze op een andere manier het corso gaan helpen. Rook Pijpleidingbouw helpt de corsobouwers met o.a. producten als staal en machines. Hijsmiddelen (waaronder kranen), heftrucks, tractoren, hoogwerkers en diverse gereedschappen, stelt Renee graag beschikbaar. “Je kunt eerder vragen: wat gebruiken ze niet?”, lacht hij. Ook de werkplaats van Rook Pijpleidingbouw wordt op veel avonden en zaterdagen gebruikt. “Vaak is een groepje bezig om iets voor te bereiden, wat ze dan daarna meenemen naar de bouwtent van hun corsowagen.”

 

De schuren van Rook Pijpleidingbouw worden al sinds jaar en dag gebruikt door corsogroepen. Renee weet nog dat wagenbouwgroep De Doppe c.q. de Keet er als eerste een wagen ging bouwen. Hij was toen zelf nog een kind. “Ik ben daarmee opgegroeid eigenlijk, een corsowagen in de schuur. Na De Doppe hebben wagenbouwgroep Crew 87, corsogroep Hebbes en als laatste corsogroep The Next er nog gezeten.”

 

Nu worden de schuren al een aantal jaren niet meer gebruikt als bouwplaats of nou ja, er worden nog altijd onderdelen gemaakt. “We hebben een groot aantal fanatieke medewerkers die lid zijn bij een corsogroep. Vorig jaar is er voor wel zes of zeven corsowagens wat gemaakt”, lacht Renee. “Er komen steeds meer groepen langs om hier een onderdeeltje te maken. We hebben nou eenmaal de middelen en vinden het mooi om daaraan mee te werken.”

 

Financiële hulp

Renee en Linda kunnen zich Sint Jansklooster niet voorstellen zonder corso. “Het hoort bij het dorp en als familiebedrijf zijn wij ook onderdeel van Sint Jansklooster. Zonder het corso mist het dorp de saamhorigheid en gezelligheid. Door het hele jaar zijn er evenementen en acties om geld in te zamelen voor de wagens. Het is geweldig om te zien hoe iedereen zijn steentje bijdraagt. Dat mag niet wegvallen.”

 

En om daarvoor te zorgen, is er financiële hulp nodig vinden Renee en Linda. “Waarom sponsoren wij? Ja, waarom niet? Corso is een evenement dat is gegroeid tot waar het nu staat, maar daar is wel financiële hulp bij nodig. Dat is simpel zat”, vindt Renee. Linda is het daar roerend mee eens. “Dat zie je ook terug als je kijkt hoeveel bedrijven en personen uit de regio sponsor zijn bij het corso. Of hoeveel vrijwilligers zich altijd weer inzetten.”

Rook Pijpleidingbouw heeft ook veel medewerkers die lid zijn bij een wagenbouwgroep, ook dat is een reden om het corso en een aantal corsogroepen te sponsoren. “Die steun je op die manier ook in hun werk bij de wagens. Zo moet je het wel zien”, vindt Renee. “Zo gaat die slogan toch ook: ‘corso maak je samen’”, zegt Linda. “Onze bedrijfsslogan is: ‘Samen sterk in waterwerk’, dat past mooi bij elkaar. Een corsowagen bouwen, kost iedereen veel geld en tijd, maar zo doe je het toch samen.”

 

Een naamsvermelding op de tribune. Een spandoek met het logo van Rook Pijpleidingbouw. Het is allemaal aanwezig tijdens het corso, maar van Renee hoeft het niet per se. “Wij staan zelf niet graag op de voorgrond, maar onze werknemers zijn wel trots op hun werk. En wij natuurlijk ook! Daarom vinden we het mooi dat het bedrijf op deze manier kan meewerken aan dit fantastische evenement.”  Renee is dan ook niet van plan om snel te stoppen met sponsoring. “Je kunt natuurlijk nooit in de toekomst kijken. Maar zolang het bedrijf gezond blijft en het financieel allemaal mogelijk is, zullen we dit zeker blijven voortzetten!”

 

Dus ook aankomend bouwseizoen zullen er weer veel corsogroepen de weg naar Rook vinden, maar dat is niet erg, vindt Linda: “Alles kan hier, er is altijd wel ergens plek of tijd voor. We zullen niet snel ‘nee’ zeggen en dat weet iedereen.” “Dat is soms een nadeel, maar aan de andere kant ook wel weer heel mooi”, zegt Renee, waarna hij hard begint te lachen.

Social Media