“We gaan voor de figuratieprijs, want dat doen we helemaal zelf.”

Vandaag rijden er weer prachtige proppenwagentjes door basisschool Eben Haëzer in Sint Jansklooster. Het is een speciaal moment in het schooljaar, waar de kinderen uit groep 7 en 8 al weken naar toe werken. De vrije woensdagmiddagen worden opgeofferd voor het hogere doel: de proppenwagen.

Het proppencorso is een mooie en leuke kennismaking met het grote corso voor de corsobouwers van de toekomst. Kinderen moeten plannen, bouwen, doorzetten (er moeten honderden propjes crêpepapier worden gedraaid) en samenwerken. Voor Sofie en Ramon Rook is dat laatste echter geen probleem. Neef en nicht zijn een goed team.

Apen en pinguïns

Dat blijkt wel uit het bedenken van het proppenidee, dat hoeft namelijk niet zo moeilijk te zijn. “Dit is het apenverblijf en dat is het pinguïnverblijf. De apen zijn ontsnapt, ze gaan achter de pinguïns aan, dus die zijn op de vlucht”, vertelt Sofie lachend. Ramon: “Het idee kwam ineens op.” “Apen zien er grappig uit en doen grappige dingen. Ik ben wel eens naar de dierentuin geweest en toen vond ik de apen het leukst”, vertelt Sofie.

De bouw

Toen dat idee er eenmaal was werd er druk geschetst en getekend, want het corso wordt zo goed mogelijk nagespeeld en dan kan een schets niet ontbreken. Daarna kon de bouw van de proppenwagen beginnen. Met een beetje hulp werd een houten apenverblijf en een pinguïnberg van pur gemaakt. Met stanleymesjes werd de vorm erin gesneden. Ook het internet werd geraadpleegd voor foto’s van apen en pinguïns, want die moesten zo goed mogelijk in kleivorm worden nagemaakt, vertelt Ramon. “Met een mesje kun je de vormen snijden en met water kun je het aan elkaar plakken.” “Daarna hebben we ze geverfd en de propjes erop geplakt”, sluit Sofie aan.

Een hele act

Hoewel vandaag het echte proppencorso is, maakten de kinderen van groep 7 en 8 er gisteren al een gezellige middag van. De proppenwagens werden voor het eerst aan elkaar laten zien en de finishing touch kon worden aangebracht.

Vandaag begint het echte werk. Tijdens het proppencorso rijden alle proppenwagens door de school. ’s Middags staan alle leerlingen langs de kant en ’s avonds zijn alle papa’s, mama’s, opa’s, oma’s en andere familieleden welkom. De school zit dan propvol. “Dat is leuk, maar ook wel een beetje spannend”, geeft Ramon toe.

De proppenwagens worden door de school getrokken en versterkt met figuratie, muziek, verlichting en soms zelfs beweging. Ramon laat de muziek horen en door de spannende toon van de panfluit waan je je direct in de jungle. Maar met name de figuratie moet de proppenwagen van Sofie en Ramon extra speciaal maken. “Ik word aap en Sofie wordt een dierenverzorger.” Sofie: “Ramon gaat rondlopen door de school en ik ga vragen aan mensen of ze een aap hebben gezien.” Ook zijn er allemaal foto’s van Ramon in het apenpak geprint, die zullen worden uitgedeeld en opgehangen door de school. Het belooft daarmee een hele act te worden, daarom gaan Sofie en Ramon niet voor de ereprijs. “We gaan voor de figuratieprijs, want dat doen we helemaal zelf!”

Sofie en Ramon hebben er ontzettend veel zin in. Ramon deed vorig jaar ook al mee, toen bouwde hij een hongerige leeuw. “Maar deze is mooier!”, zo zegt hij, dus dat belooft veel goeds.

Social Media