“Voor de gezelligheid kom je naar de wagen”

Vandaag is het donderdag 18 augustus en dat betekent dat het morgen corso is! In alle corsotenten is het een drukte van belang. Mensen die af en aan lopen. Muziek voor een beetje sfeer, geklets van alle aanwezigen en natuurlijk heel veel kisten met dahlia’s. De geur van de bloemen komt je al tegemoet als je een corsotent of schuur binnenloopt. Stilzitten zit er niet bij vandaag, want de wagen moet af. De enige pauzes zijn de momenten dat de catering langskomt. Christien Lassche regelt dit bij Deurgoan. “De laatste twee dagen ben je er de hele dag wel druk mee.”

Morgen rijden er dertien prachtige wagens door de straten van Sint Jansklooster en daar is maandenlang werk aan voorafgegaan. In al die bouwweken hebben de mensen van de catering ervoor gezorgd dat er voldoende eten en drinken voor de bouwers aanwezig was. Werk op de achtergrond, maar zeker niet minder belangrijk!

Essentieel en noodzakelijk

De catering staat eigenlijk gelijk voor een pauze en dat zijn de momenten dat iedereen elkaar even echt spreekt. “Het bouwen gaat om zulke momenten”, vertelt Christien. “De gezelligheid die je dan hebt, daarvoor kom je naar de wagen. Natuurlijk, je bouwt een wagen voor het corso, maar zonder de gezelligheid komen er een stuk minder mensen helpen.” Bij Deurgoan is de gezelligheid goed aanwezig. “Ik loop hier al rond zo lang Deurgoan bestaat en deze mensen zijn mijn vrienden voor de zomer geworden.”

Daarnaast is het verzorgen van de catering ook noodzakelijk, vindt Christien. “Mensen komen hier helpen, zijn een tijd hard aan het werk en doen dat allemaal vrijwillig. Ik vind het belangrijk dat er dan naast gezelligheid ook voor wat lekkers gezorgd wordt en daar hoeft dan natuurlijk niet extra voor betaald te worden.”

Veelzijdig werk

Het verzorgen van de catering is veelzijdig werk, vertelt Christien. “Je doet veel verschillende dingen en dat samen kost wel de nodige tijd. Regelmatig naar de winkel om boodschappen te kopen, lege flessen en kratjes retour brengen, de voorraad op orde houden en de laatste week zorgen voor de lunch en eventueel avondeten.” Op een normale bouwavond is er daarnaast altijd een aantal versnaperingen nodig. “Koffie, frisdrank, bier, frikandellen en kroketten moeten eigenlijk wel aanwezig zijn”, lacht Christien. Hoewel de meeste boodschappen gewoon bij de plaatselijke Coop gekocht kunnen worden, speurt Christien de aanbiedingen van andere winkels af naar bier. “Er gaat genoeg bier doorheen in zo’n jaar, dus het belangrijk om te letten op de kortingen.”

Dagtaak

Dat er echt een paar mensen in de catering staan gebeurt niet al te vaak bij Deurgoan. “Alleen krantenplakzaterdag en de beide prikdagen; woensdag en donderdag. Alle andere keren stopt er gewoon iemand iets eerder met zijn bezigheid om de koffie aan te zetten. Die drie keer dat het wel gebeurt is het ook gewoon nodig, want dan lopen er zoveel mensen rond dat het een dagtaak is om iedereen te voorzien van eten en drinken.”

Stamppot

Krantenplakzaterdag en de beide prikdagen zijn ook de drie keer dat er bij corsogroep Deurgoan gegeten kan worden en het is heerlijk Hollands aan De Hagen 25. “De lunch bestaat uit soep met bolletjes en het diner is niks minder dan echte Hollandse stamppot gemaakt door Het Wapen van Utrecht.” Ook tijdens het corso zelf moet er nog het een en ander aan catering gebeuren. Tussen beide corso’s wordt er ook nog even gezamenlijk gegeten. “Onder het genot van een patatje worden alle voorspellingen over de uitslag met elkaar doorgenomen. Dat is altijd een leuk moment.” En niet ver weg meer, want morgen is het zover.

Social Media