De corsobouwers van Sint Jansklooster ontwaken uit hun winterslaap en dus schiet bij de meeste groepen het bouwproces in gang. Bouwavonden en bouwzaterdagen worden weer gemeengoed. De eerste stap in het bouwproces is de constructie. Het favoriete onderdeel van Kian Lassche (18). Hij is al jarenlang fanatiek corsobouwer bij Kluitenberg en met een eerste jaar werktuigbouwkunde in de tas krijgt hij dit jaar het vertrouwen om de constructiebouw bij zijn corsogroep in goede banen te leiden.
Kian neemt die verantwoordelijkheid samen met René Rook. Komende week begint hun groep met de bouw, nadat afgelopen vrijdag de laatste hand aan de maquette werd gelegd. In de dagen erna streken René en Kian de laatste plooien in het constructieplan glad, waardoor deze week het echte werk kan beginnen.
Veiligheid garanderen
De constructie is één van de belangrijkste punten in het bouwproces. Het moet immers de veiligheid van een rondrijdende corsowagen garanderen. “We kijken naar de punten waar de meeste kracht op komt te staan, maar ook naar de grootste en zwaarste delen van het ontwerp. Als we dat goed in kaart hebben, maken we een plan om die krachten het beste te verdelen over de ruimte.”
Computerprogramma Solidworks
Dit gebeurde bij Kluitenberg altijd door te vertrouwen op de jarenlange kennis van één lid, maar dit jaar zal dat anders zijn. Kian: “Ik heb nu anderhalf jaar de opleiding werktuigbouwkunde gevolgd en daar gebruiken wij een computerprogramma genaamd Solidworks. In dat programma teken ik de constructie van dit jaar uit, waarna we er een krachtensimulatie op los kunnen laten. Zo zien René en ik precies of de constructie goed genoeg is en wat eventuele aandachtspunten zijn.”
Oplossingen bedenken
Dankzij Solidworks is het constructieplan van Kluitenberg niet meer alleen gebaseerd op pure kennis, maar veel meer op feiten. Toch laat het programma niet zien wat mogelijke oplossingen voor de aandachtspunten zijn. “Dat moeten we toch echt zelf bepalen. Helemaal niet erg, want juist dat is nou zo uitdagend. Je hebt bijvoorbeeld een materiaalsoort. Daarvan weten René en ik dat het een x-getal kracht aankan, plus dat we weten dat er een x-getal aan kracht op komt te staan. Dan op zoek gaan naar de beste oplossing, dat vinden wij het leukste.”
Buizen, kokers en profielen
Kluitenberg maakt bij de hoofdconstructie met name gebruik van buizen en kokers. “Die zijn het beste voor de stevigheid. Als wij dan vanuit die basis een verlenging maken, gebruiken we hoeklijnprofielen.” Al die buizen, kokers, profielen en staven worden één geheel door ze aan elkaar te lassen. “We zorgen ervoor dat de las erg warm wordt en gaat smelten op het stuk waar beide buizen samenkomen. Als het daarna gestold is, zijn de buizen als het ware één.”
Nieuw onderstel
Afgelopen week werd dus de laatste hand gelegd aan de maquette. “Eigenlijk was de maquette twee jaar geleden al af. Maar door corona is dit ontwerp twee jaar uitgesteld. In die tijd hebben wij een nieuw onderstel gebouwd en die is een halve meter korter.” Dit betekende dat de maquette aangepast moest worden en dat ook de constructie niet meer klopte. “Het gewicht en de plekken waar de meeste kracht op komt, zaten nu ergens anders.” Door het aangepaste ontwerp heeft de wagen van Kluitenberg dit jaar meer overhangende stukken. Daar moesten Kian en René de constructie sterk op aanpassen. “Want op een overhangend deel komt heel veel kracht te staan.”
Trots op vertrouwen
Op veel plekken zal een achttienjarige niet snel de verantwoordelijkheid krijgen over de constructie van een groot bouwwerk als een corsowagen. Voor Kian is het dan ook een compliment dat hij hier mede de verantwoordelijkheid voor krijgt. “Het is leuk dat de groep je dat toevertrouwd, ja. Maar ik ben hier al vanaf kleins af aan mee bezig. Sinds 2013 ben ik er bijna elke bouwavond bij. Het wordt dus niet zo gezien dat ik nog jong ben en minder ervaring heb.”
Al op jonge leeftijd kansen
Het vertrouwen in Kian zegt meteen iets over het corso; binnen dit evenement en de deelnemende bouwgroepen krijgt iedereen op jonge leeftijd kansen en verantwoordelijkheden. “Als je laat zien dat je wilt leren en helpen, dan krijg je hier snel veel kansen. Het corso is daar echt speciaal in.”