Inclusiviteit bij Corso Sint Jansklooster: “Corso moet voor iedereen toegankelijk zijn. Ongeacht wie je bent of wat je hebt”

In 2022 had Corso Sint Jansklooster een primeur in corsoland met de blindentribune. Door levendig commentaar van Stichting Komt het Zien! konden ook blinden en slechtzienden genieten van het corso. Het bleek een regelrecht succes! De tribune zat propvol en de reacties achteraf waren zeer positief. Daarom zette de COV het project voort. Vorig jaar kwamen er twee doventolken bij, zodat ook dove mensen tekst en uitleg konden krijgen. Dit jaar presenteert Corso Sint Jansklooster de Mindervaliden Plaza!

‘Het corso moet toegankelijk zijn voor iedereen’. Met dat motto werkt Corso Sint Jansklooster aan een zo toegankelijk mogelijk evenement. Penningmeester Rinus Stam en secretaresse Rolinda Rook van de Christelijke Oranje Vereniging (COV) – de organisatie achter het corso van Sint Jansklooster – houden zich bezig met de Mindervaliden Plaza.

Goede reacties

De aanmeldingen voor dit jaar moeten nog op gang komen, vertelt Rolinda. “Maar we hebben ook al de nodige aanmeldingen binnen. Met name groepen van tehuizen en andere instellingen weten ons te vinden. Onlangs kreeg ik nog een mail over een groep bejaarden die willen komen, en gehandicaptenorganisaties zoeken ons ook steeds meer op.” Het succes van de afgelopen twee jaar is dus niet onopgemerkt gebleven. Ook Stichting Komt het Zien! komt graag weer terug. “Ze zeiden: ‘Natuurlijk komen we weer! We komen heel graag, want het is een prachtig evenement.’ Sowieso zien we een aantal bezoekers elk jaar terugkomen”, zegt Rolinda trots. Rinus vult aan: “We krijgen altijd hele goede reacties van de aanwezigen. Er zijn weinig verbeterpunten, alleen wat kleine dingen zoals de afstand naar het toilet. Dat hebben we dit jaar aangepast.”

Mindervaliden Plaza

En dat is niet het enige, vertelt Rolinda. “We hebben alles verder gecentreerd, zodat er een echte plaza ontstaat. Alle voorzieningen zitten nu bij elkaar: parkeerplaatsen, tribune, toiletten, een koffietentje. Daardoor wordt het voor iedereen een stuk duidelijker.” Vorig jaar werd de blindentribune al uitgebreid met een dovengedeelte en ook dit jaar zullen de twee doventolken aanwezig zijn. Daarnaast is de organisatie van het corso nog altijd druk bezig met de bereikbaarheid in het dorp. Al jarenlang is dat een probleem tijdens de corsodagen en dat is niet alleen vervelend, maar kan ook gevaarlijk zijn. Er wordt dan ook alles aan gedaan om dit te verbeteren. Zo komen bij een aantal tribunes wifipunten.

Meer plek op het platform

Tot dit jaar bemoeide Rinus zich nog weinig met de toegankelijkheid voor rolstoelen. “En dat is best wel gek, want ik ben natuurlijk ervaringsdeskundige wat betreft rolstoelen. Vorig jaar vroeg ik aan enkele mensen hoe ze het ervaarden en ze zeiden: ‘perfect! We konden ook heel dichtbij parkeren, alleen jammer dat we de rolstoelen in het weiland moesten uitladen’. Ik realiseerde me dat als ik zelf ergens kom en met mijn bus het weiland in moet, ik dat ook heel vervelend vind. Stom dat we daar niet eerder aan hebben gedacht.” Zo wordt er elk jaar bijgeleerd en geschaafd aan het concept. En kan Rinus met zijn ervaringen daar ook verder in helpen.

Een andere grote verandering is dat het rolstoelplatform een stuk groter wordt. Rinus: “Ik maak het zelf vaak mee: als je in een rolstoel zit, mag er vaak maar één begeleider bij je zitten en de rest moet ergens anders heen. Dat vind ik heel vervelend, vooral als je met je familie komt. De uitbreiding zit hem er dus in dat je echt met je familie naar het corso kan en vlak bij elkaar kan zitten op door ons geleverde stoelen.”

Kippenvel

Het opzetten van de speciale tribune kost wat extra moeite, maar dat is het helemaal waard vinden Rinus en Rolinda. “Het corso moet voor iedereen toegankelijk zijn, ongeacht wie je bent of wat je hebt,” zegt Rinus. Rolinda voegt toe: “En op een makkelijke manier. Niet zo van: ‘jullie mogen ook komen’. We hebben er speciaal aan gedacht. Het is een familie-uitje waar iedereen heen moet kunnen.” Rinus: “Twee jaar geleden, toen Stichting Komt het Zien! ons benaderde, dachten we: iemand die blind is naar het corso laten ‘kijken’? Maar als je ziet en hoort hoe ze het beleven, dan werkt het gewoon. Met maquettes en dahlia’s om te voelen en te ruiken, is het een complete ervaring.” Rolinda vult aan: “Het is eigenlijk jammer dat we er nooit eerder aan gedacht hebben, maar je staat er niet altijd bij stil dat blinden en slechtzienden ook behoefte hebben aan het beleven van het corso. Hoe Stichting Komt het Zien! het vertelt… je beleeft het echt mee. Ik kreeg er zelfs kippenvel van, alleen al door hoe hij dat vertelde. Wat mooi dat je, ondanks dat je het niet ziet, er toch een beeld van kan krijgen, dat is toch geweldig?”

Opgeven kan via emailadres info@corsoklooster.nl en niet via de ticketshop. Als de opgave goed is ontvangen krijg je vanzelf een mailtje terug met verdere tekst en uitleg. Ook krijgen bezoekers een persoonlijke parkeerkaart thuisgestuurd.

Social Media