In 1995 behaalde de Vollenhoofse corsogroep Rataplan hun enige ereprijs met de wagen ‘Terugkeer naar het Slot der Kwade Machten’. 27 jaar later zal er een vervolg op die wagen door de straten van Vollenhove rijden in augustus. Met dank aan Michel Taheij. Hij deed mee aan het corsocollege in Sint Jansklooster. Hoe kijkt hij terug op zijn deelname en het ontwerp wat daaruit voortvloeide?
Het idee van de wagen ontstond tijdens het corsocollege. Michel ging er blanco in. “Ik kwam tijdens mijn zoektocht oude foto’s tegen van die wagen uit 1995 en toen kwam ik op het idee om de wagen ‘Renovatie van het Slot der Kwade Machten’ te maken.” Het verhaal achter de wagen is dat het slot inmiddels in verval is geraakt en in renovatie is. Daarom staat de wagen ook in de steigers.”
De eerste kennismaking met het corso
Michel komt oorspronkelijk uit Schiedam en had tot tien jaar terug nog nooit van een bloemencorso gehoord. Voor de liefde verhuisde hij naar Vollenhove. “Toen ik het corso voor het eerst zag, was ik totaal overweldigd. Ik kreeg meteen ideeën voor wagens, maar ik snapte wel dat ik eerst nog wat ervaring moest opdoen. Na het corsocollege is mij dit nóg meer duidelijk geworden. Je moet bijvoorbeeld kunnen bedenken of jouw idee überhaupt uitvoerbaar is. Zonder een beetje ervaring is die inschatting lastig te maken.” Toevallig stond het huis waar Michel ging wonen op een steenworp afstand van de bouwplek van Rataplan, dus werd vijf jaar geleden de gang naar die groep gemaakt. “Ik heb geholpen met lassen, foamen, bloemen prikken, eigenlijk gewoon het hele proces. Toen kwam de oproep van het corsocollege van het corso van Sint Jansklooster voorbij en ik dacht: nou, dat is precies wat ik nodig heb.”
Tips van het college
Tijdens het corsocollege krijgen deelnemers hulp bij het hele ontwerpproces en aan het einde staat er daadwerkelijk een ontwerp. De begeleiding komt van ervaren ontwerpers. “Als deelnemer doe je juist mee om het te leren. Met name alle tips hielpen daarbij heel erg. Welk verhaal wil je vertellen? Het beeld van een wagen moet dat heel duidelijk maken. Een bezoeker moet het beeld in ongeveer dertig seconden verwerken. Als het daarin niet lukt, mist de wagen zijn doel. Tijdens het college ga je echt nadenken over je wagen en de keuzes die je maakt. Waarom moet er een steiger om het gebouw op de wagen heen? Waarom moet deze per se van hout zijn? Over zulke dingen moet je nadenken, want je moet het kunnen uitleggen aan een groep als je het ontwerp inlevert.”
Dynamische steiger
Robert Rook was de begeleider van Michel, dus met hem had hij veel contact buiten de vier fysieke colleges. “Tijdens die momenten heb je het dan over je ontwerp en je plannen. Robert stuurt dat dan een beetje bij met tips. Mijn eerste plan was bijvoorbeeld om een echte steiger te doen. Eentje zoals die van een corsotent, maar dat ging niet door de smalle straten van Vollenhove. Toen lieten Robert en Leon Rook (ook een aantal keer aanwezig bij een college) een aantal voorbeelden zien. Zij kwamen ook met de vraag waarom je een hele steiger zou moeten doen? Waarom onderbreek je hem niet een aantal keer of laat je hem ergens wat verder doorlopen op een andere plek? Daar wordt het ontwerp een stuk dynamischer en spannender van. Ik had daar niet aan gedacht, maar het zijn echt goede tips en het heeft het ontwerp beter gemaakt.”
Geen seconde spijt
Michel kijkt met veel plezier terug op het corsocollege. “Ik heb er geen seconde spijt van gehad. Ik raad het zeker aan. Je leert veel en de begeleiders kunnen heel goed helpen met hun ervaring. Ze laten je echt nadenken over je ontwerp en je gaat jezelf kritische vragen stellen. Waarom staat dit poppetje hier en niet daar, waarom loopt de slang op deze manier en niet anders. Daar moet je dan zelf een antwoord op vinden.”
Na het corsocollege was Michel trots op wat hij had gemaakt en ondanks dat het niet de bedoeling was, heeft hij zijn ontwerp toch maar ingeleverd bij Rataplan. Uiteindelijk werden er twee ontwerpen op de ledenvergadering gepresenteerd. Het ontwerp van Michel won met achttien van de tweeëntwintig stemmen. Op 27 augustus rijdt er dus tijdens het corso van Vollenhove een wagen rond die is ontsprongen uit het corsocollege van Sint Jansklooster. Een mooie samenwerking die zorgt voor het voortbestaan van de corso’s in deze omgeving.