Krokodillen, olifanten, marionetten en walvissen. De ijzeren varianten daarvan worden tijdens het corso door middel van beweging tot leven gewekt. Het is een van de manieren om een verrassingseffect te creëren op een coroscreatie. Beweging is een kunst op zich om te maken. Harold Lassche kan dat als geen ander. Hij laat nagenoeg alles bewegen. Daarom fungeert de voormalig corsobouwer van Fun Fun nu als een vraagbaak voor veel corsogroepen.
25 jaar lang bouwde hij constructies bij Corsogroep Fun Fun. Een groot deel daarvan was hij onderdeel van de drie-eenheid, die alles liet bewegen. Het motto? Alles is mogelijk. Zo ontstonden topwagens als ‘Tijdloos’ en ‘Bijvangst’. Creaties vol beweging, verrassing en spektakel.
Bijvangst
Het corso van 2012 werd met een verschil van vierhonderd punten gewonnen door Corsogroep Fun Fun. Ze bouwden dat jaar de wagen ‘Bijvangst’. Zes schildpadden, die letterlijk door de straten leken te zwemmen. Er is weinig discussie over mogelijk: qua beweging is het een van de beste wagens die ooit tijdens Corso Sint Jansklooster heeft rondgereden. “Tegelijkertijd was het een van de moeilijkste wagens die ik gebouwd heb. Vier verschillende bewegingselementen moesten samenkomen aan de binnenkant van de constructie. In één kop zat zóveel beweging. Super complex!”
Maar het lukte en niet zonder succes. Het techniekteam van Fun Fun bestond destijds uit drie mensen: Harold Lassche, Gerwolt Westhuis en Albert Buffinga. Ze gebruiken, zoals zo vaak, filmpjes en foto’s als inspiratie. “Ik ben een mechanieker. Na een filmpje heb ik al een beeld van hoe ik het denk te kunnen maken.” Vragen als: hoe ziet het eruit? Hoe beweegt het? Hoe kan je het maken? Ze zijn na het kijken van een filmpje makkelijker te beantwoorden. “Nu wisten we: een schildpad beweegt door het water in slow motion en zijn hoofd gaat alle kanten op. We moesten dus een mechanisme bedenken om dat te kunnen nabootsen.”
Het principe voor dat mechanisme werd gevonden in een aftakas-koppeling. “Dat principe hebben we drie keer zo groot uitgevoerd in ijzer en dat voor alle schildpadden.” Maar dat was alleen nog maar de bediening, daarna moest de beweging voor de ogen en bek nog bedacht en gemaakt worden. “Met één schildpadhoofd waren we drie weken bezig.”
Alles is te maken
Je hoort het al: beweging kost veel tijd en moeite. Daarom moet het wel een hobby zijn. “Vanaf de middelbare school ben ik metaalbewerker. Vanaf mijn zestiende werk ik bij Rook Pijpleidingbouw. Dat wisten ze bij Fun Fun destijds ook en ik werd lid. In die eerste jaren heb ik ontzettend veel geleerd. Zoals metaal omzetten in een creatie.” Eerst focuste Harold zich nog op constructie, maar later kwam daar de techniek bij. “Nu zit mijn passie in beweging. Van niets iets maken. Ik zeg altijd: alles is te maken, niks is te gek. Dat is ook de kracht van Fun Fun geweest. Daarom hadden wij in de afgelopen vijftien jaar zo ontzettend veel beweging.” Maar wel beweging die iets toevoegde, want dat is een eis. “Het moet een meerwaarde zijn. Je moet proberen een wauw-effect te creëren. Anders kan je het beter niet doen.”
Klusjes, advies en prefab
Sinds twee jaar stelt Harold zich beschikbaar aan andere groepen, die de weg naar hem steeds beter weten te vinden. “Als je stopt bij de een, gaat de ander je vragen.” Zo hielp hij vorig jaar Corsogroep Kluitenberg, Corsogroep PODB cq. de Brekers, Wagenbouwgroep ’t Jakan in Vollenhove en ook de oude vertrouwde weg naar Corsogroep Fun Fun werd gevonden. “Het is toch lastig om los te laten. Toen mijn twee bewegingsmaten stopten bij Fun Fun, had ik geen zin om alles in mijn eentje te doen. Daarvoor was het te intens en te veel. Maar het kriebelde nog. Ik ben er nog steeds niet klaar mee.”
De bewegingstechnieken van Fun Fun werden altijd voor negentig procent in de schuren van Rook Pijpleidingbouw gebouwd. Maar de werkplaats wordt niet minder gebruikt sinds Harold gestopt is bij Fun Fun. “In principe geef ik advies of maak ik alleen een prefab. In sommige gevallen wil ik ook wel onderdeeltjes maken, maar een heel bouwseizoen bezig zijn, is niet meer de bedoeling.”
Een aantal onderdeeltjes maken doet hij dit jaar voor Fun Fun. Sinds december is hij al bezig met de speciale klus. “Ik heb alle techniek bedacht en een aantal onderdelen gemaakt.” Het belooft een spektakel te worden. Misschien wel net zo groot als ruim tien jaar geleden. “De wagens ‘Bijvangst’ en ‘Tijdloos’ zijn de mooiste bewegingen die ik (mede) gemaakt heb. Beide zorgden voor een gigantisch wauw-effect. En dat doet mij dan ook wel wat. Kippenvel!”