Fun Fun en hun zelfgemaakte knollenpootmachine

Het is eind mei en dat betekent dat dahliaknollentijd alweer een tijdje aan de gang is. Op de zaterdagochtenden van eind april en begin mei is het op meerdere akkerveldjes in de omgeving van Sint Jansklooster en Vollenhove tijd om de knollen te splitsen en te poten. Een groepje wagenbouwers kan je voorovergebogen met een schop in de hand en een kist met knollen meeslepend over een veld zien gaan. Het is een tafereel dat je niet zult zien bij Fun Fun, daar maken ze namelijk gebruik van een zelfgemaakte knollenpootmachine.

Klaas Jan Bruintjes regelt het bloemenveld bij Fun Fun, een van de grootste velden van het corso in Sint Jansklooster. Hij kan er daarom van alles over vertellen. Te beginnen bij de eerste stap, namelijk het splitsen van de knollen.

Van één knol meerdere knollen maken

Tijdens het splitsen van de dahliaknollen let je op meerdere dingen. “We rooien de knollen eind oktober en dan gaan ze als vrij groot de kist in. Er zit dan nog veel grond aan en hier en daar gaat wat achterblijvend onkruid mee.” De volle kisten met veel te grote bollen gaan dan ergens een donkere, vorstvrije schuur in, om er een aantal maand later uit te komen voor het splitsen. “Het woord zegt het al, je wilt van één knol meerdere knollen maken. Daarnaast heb je ze allemaal weer even in de handen, dus je zorgt er meteen voor dat je alleen de goede knollen de grond in stopt. Wat je eventueel over of niet nodig hebt, kan je verkopen aan andere groepen of weggooien.”

Gezelligheid

Het splitsen gebeurt met een deel van de groep. “Het is een appje in de groep en dan komen er wel een paar. Dan is het gewoon zaterdagochtend even gezellig bezig. Je ziet elkaar weer in een tijd dat het corso op een laag pitje staat. Het splitsen en poten zijn zeker niet de meeste fantastische bezigheden, maar het is altijd weer even gezellig. Het is het startsein van het corso.”

Bodemtemperatuur

Op 23 april zijn de knollen de grond in gegaan bij Fun Fun en het is belangrijk dat het in deze periode gebeurt. “Dahliaknollen komen tot leven als de bodem tien tot vijftien graden is. Wanneer dit is weet je niet precies, maar omdat Corso Sint Jansklooster als een van de eerste corso’s op de planning staat, wil je ze zo snel mogelijk de grond in hebben, zodat je met je eigen corso genoeg bloemen hebt. Eind april, begin mei is daarom het moment dat in Sint Jansklooster het knollenpoten in volle gang schiet.” De dahliaknol heeft dus vier maanden de tijd om tot volle wasdom te komen. Eind juli zijn vaak al voorzichtig de eerste bloemen zichtbaar. Begin augustus kan je langzaam beginnen met het plukken van de dahlia.

Bollen vernieuwen

Om de kwaliteit van het veld hoog te houden vernieuwt Fun Fun ieder jaar een derde van hun veld. “Voor een optimaal veld koop je ieder jaar nieuwe knollen, maar dat is qua geld natuurlijk niet te doen. Met een derde vernieuwen elk jaar heb je ook een veld dat in goede conditie is.” Die nieuwe knollen haalt Klaas Jan bij een teler.

De knollenpootmachine

Voor het knollenpoten gebruikt Fun Fun hun zelfgebouwde machine. Harold Lassche is de bedenker daarvan. Klaas Jan vertelt dat het is ontstaan in 2008. “wij zijn toen naar een groter veld met 15.000 knollen gegaan. Toen zaten we wel van: hoe gaan we dit ooit allemaal de grond in krijgen? Toen is het eigenlijk zo gekomen dat Harold deze machine heeft gebouwd, waardoor wij zes rijen in één keer kunnen poten.”

Klaas Jan legt uit hoe de machine werkt: “De machine wordt voortbewogen door een trekker. Daarachter zit een grote bak waar de kisten met dahliaknollen in worden gegooid. Zes man zit daar dan achter op een bankje met daarop een kussentje. De mensen op de bank pakken dan gewoon een knol uit de bak en dat moeten ze in het sleufje stoppen die tussen hun voeten is gemaakt door diezelfde machine. Achter de bank zit dan weer een balk die het sleufje dicht gooit. Zo zijn we dus in één keer klaar.” Een knap staaltje vakwerk. “Het is echt een ongelofelijk ingenieus ding. Dat heb je met die handige mensen: je vertelt ze een probleem en ze bedenken en maken er zo wat voor.”

 Na het splitsen en poten begint het proces van bijhouden, maar daar gaan we in een volgend verhaal op in.

Social Media