Hoege Heetebrij (44 jaar) is de voorzitter van de Christelijke Oranje Vereniging (COV), organisator van Corso Sint Jansklooster. In die rol is hij onderdeel van zowel het dagelijkse als het hoofdbestuur. Daarnaast geeft Hoege ook nog leiding aan één van de commissies binnen het COV, de corsocommissie. De corsoman in hart en nieren geeft in inkijkje in de organisatie achter het corso.
Als voorzitter van de COV is Hoege direct betrokken bij de gang van zaken binnen het corso. Met name bij het voorzitten van het dagelijks bestuur komt hij een breed spectrum aan thema’s tegen. “Dat loopt uiteen van het regelen van verzekeringen tot het laten functioneren van alle commissies en van het bepalen van de begroting tot het vastleggen van muziekkorpsen en catering.” Hoege vormt het dagelijks bestuur met een penningmeester en secretaris. Het driemanschap is goed op elkaar ingespeeld. “In ons hoofd zijn we elke dag wel met het corso bezig.” In dat opzicht is dagelijks bestuur een toepasselijke naam.
Beslissingen nemen
De ideeën die het dagelijks bestuur heeft over het corso, koppelen zij terug naar het hoofdbestuur. Dat bestaat naast de drie mensen van het dagelijks bestuur ook uit de voorzitters van alle commissies, zoals de corsocommissie (facilitaire zaken) en de PR-commissie (promotionele zaken). “Ook de commissies komen met ideeën over of rondom het corso. Als hoofdbestuur maken we samen beslissingen. Dat gebeurt altijd met Sint Jansklooster en het corso in het achterhoofd, want het gaat niet om COV. Het gaat om Sint Jansklooster en het corso. Een belang dat wij met z’n allen delen.”
Corsobouwers informeren
Ook de corsobouwers worden af en toe meegenomen in de besluiten. “Als er een beslissing genomen moet worden waarvan wij denken dat er enige rumoer door kan ontstaan, dan leggen we dit eerst nog even voor aan de corsobouwers. Dat doen we tijdens corsobouwersvergaderingen, die de corsocommissie meerdere keren per jaar organiseert.” Vertegenwoordigers van alle corsogroepen zijn hierbij aanwezig. “Aan hen leggen wij voor wat wij van plan zijn en waarom. Hoe lijkt jullie dat?, vormt dan vaak de vraag. Zonder de corsobouwers geen corso. Het is dus belangrijk dat we ook hen kennen in sommige besluiten.”
Vrije tijd
Het voorzitterschap kost Hoege met alle taken en verplichtingen eromheen de nodige tijd, maar dat maakt hem helemaal niks uit. “Ik ben er altijd mee bezig en naarmate onze evenementen – zoals de feestweek, het corso, het jeugdcorso en de theaterwandeltocht – dichterbij komen, wordt het alleen maar meer. Hoe kunnen wij de mensen zoveel mogelijk bereiken, tevredenstellen en erbij betrekken? Dat is een echte uitdaging en daar denk ik bijna dagelijks over na. Maar weet je, ik wil het helemaal niet omzetten in tijd. Ik vind het namelijk prachtig om te doen en de anderen in de besturen en commissies ook.”
Geen baas
Als voorzitter van de COV is Hoege natuurlijk ‘de baas’, maar zo ziet hij het zelf zeker niet. “Nee hoor. Ik heb gewoon het genoegen om voorzitter te zijn van een vereniging die klinkt en loopt als een klok. Natuurlijk gaat niet alles altijd van een leiendakje, maar de evenementen die we neerzetten zijn gewoon hartstikke mooi.” Tijd om te genieten is er absoluut ook, al is dit vaak pas na afloop van de evenementen die het COV organiseert. Zeker in het geval van het corso. “Na de twee rondes op de derde vrijdag van augustus valt er vaak een last van de schouders af.”
“Wij als organisatie zetten ons het hele jaar in om alles zo mooi en goed mogelijk geregeld te hebben. De corsogroepen zetten zich het hele jaar in om een topwagen te bouwen. Als je dan die creaties vrijdag door de straten van Sint Jansklooster ziet rijden en dag later opgesteld ziet staan tijdens het corsofestival! Ja, dan krijg ik wel een brok in mijn keel hoor. Dan denk ik: dat hebben we toch maar mooi geflikt met zijn allen. Dat we in dit kleine dorp wonen en dat wij met 2500 inwoners – allemaal vrijwillig actief voor het corso – dit voor elkaar krijgen, zo’n mooi evenement. Ik vind dat we daar hartstikke trots op mogen zijn.”