‘Een wagen voor je eigen groep ontwerpen is bijzonder’

Alle corsogroepen in Sint Jansklooster zijn momenteel druk bezig met de ontwerpen voor volgend jaar. Een aantal groepen weet zelfs al wat ze gaan bouwen in 2024. Ook bij corsogroep Symboliek komt dat moment steeds dichterbij. De groep uit de Zuurbeek werkt al jarenlang met een ontwerper van buiten de groep, maar daar willen ze graag eens verandering in brengen. Die wens resulteert nu in een ontwerp uit eigen gelederen. Al is het nog afwachten of deze ook daadwerkelijk gekozen wordt.

Nog een paar dagen hebben ontwerpers om een ontwerp bij Corsogroep Symboliek in te leveren. Iets wat Ryan Stam en Julian Wibier al hebben gedaan. Ze helpen al jarenlang bij Symboliek en hebben nu zelf een poging gewaagd om een ontwerp in te dienen.

Afhankelijk

De belangrijkste reden dat Symboliek graag eens een ontwerp uit eigen groep wil, is de onafhankelijkheid die je daarmee creëert, vertelt Ryan. “Het is altijd afwachten of er tussen de ingestuurde ontwerpen een aansprekend idee zit. Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld maar drie serieuze ontwerpen binnengekregen, dat was wel weinig. Toen is er een soort motivatie in de groep ontstaan om zelf te gaan ontwerpen, zodat je wat meer invloed krijgt.” Uit die motivatie is een groepsapp ontstaan waar ideeën en concepten in werden gedeeld. Het ontwerp van Ryan en Julian is daar een uitvloeisel van.

Duidelijkheid

Ryan en Julian willen, als hun ontwerp gekozen wordt, een volledig uitgedacht concept maken. “Onze groep heeft die duidelijkheid nodig”, denkt Julian. “Er moet een rond concept liggen wat goed is uitgedacht.” Juist daar ligt volgens Ryan de kracht van Julian. “Maar met het bouwen heb ik juist weer minder. Daar zal Ryan zich dus weer veel mee bezighouden.”

Het korte lijntje met een ontwerper/bouwer uit eigen groep kan heel handig zijn om het concept goed om te zetten in een corsowagen. ‘Fragiel’ was een wagen waar dat bijvoorbeeld niet helemaal goed ging, denken Julian en Ryan. “Achteraf gezien had de olifant stil moeten staan en hadden de kopjes moeten bewegen. Maar wij dachten: we moeten eerst die olifant bouwen en daarna doen we de kopjes wel. Ja, toen was daar geen tijd meer voor en kwam het concept niet over”, vertelt Julian.

Ambities

Om het een wens te noemen, is een groot woord. Maar het lijkt Ryan en Julian wel speciaal om je eigen corso-ontwerp door ‘Klooster’ te zien rijden. “Het lijkt mij gigantisch mooi! Een wagen voor je eigen groep ontwerpen is bijzonder”, denkt Ryan. Bij Julian gaat het ook om ambitie. “Onze groep is jong en de jeugd begint de leiding over te nemen. Dan zijn er ook wel ambities om een keer hoger te eindigen. Maar dan moet je wel een ontwerp hebben waar goed over na is gedacht en waar iedereen zin in heeft. Ik denk dat wanneer we eenmaal die goede uitslag realiseren er een nieuwe sfeer in de groep ontstaat. Iets wat bijvoorbeeld bij PODB c.q. De Brekers ook is gebeurd.”

Of het ontwerp van Ryan en Julian aan die criteria voldoet, is de vraag. Ze zullen nog even in spanning moeten wachten, want pas rond de jaarwisseling vindt het keuzemoment plaats. Maar wie weet rijdt er in 2024 wel een ontwerp door Sint Jansklooster van Symboliekse makelaardij. Julian heeft in ieder geval vertrouwen in een goed corsojaar. “Want als ons idee niet gekozen wordt, hebben we sowieso de Ereprijs”, lacht hij.

Social Media