‘Een maquette bouwen is voorbeeld wagenbouwen’

Het nieuwe corsoseizoen staat voor de deur. Op CorsoNetwerk, het platform van corso minnend Nederland, komt het ene na het andere gepresenteerde ontwerp voorbij. In Sint Jansklooster wachten we tot 20 april om alle ontwerpen bekend te maken. Dan vindt namelijk de jaarlijkse maquettepresentatie plaats. Tot die tijd zijn de ontwerpers druk in de weer met het bouwen van de maquette. Een tijdrovende klus! Daarom zijn de ontwerpers van corsogroep Olympia al druk bezig.

In de corsokeet op de bouwplek wordt net een nieuw vloertje gelegd. Op een tafel staat het begin van wat straks een corsowagen in het klein moet zijn. Voor het tweede jaar op rij ontwerpen Henk van der Linde en Nina van der Linde voor corsogroep Olympia. Het was een semi-open inschrijving, wat wil zeggen dat alle Olympianen een ontwerp in konden leveren. In totaal werden er zes ontwerpen ingeleverd, twee daarvan waren van Henk en Nina.

Beter plaatje

Is het gekozen ontwerp dan ook de mooiste van de twee? “We hadden allebei een voorkeur. Het ontwerp dat we nu uitweken, was mijn voorkeur”, lacht Henk. Nina vult meteen aan: “Dit idee was sneller bedacht. Over het andere idee moesten we langer nadenken, dat zegt eigenlijk dat dit een beter plaatje is.”

Seizoen 2

De samenwerking is Henk en Nina vorig jaar zo goed bevallen dat afgelopen oktober seizoen twee van het ontwerpersduo startte. “We schreven eerst een aantal kreten op over de onderwerpen die we waren tegengekomen. Ik had het idee om hier wat mee te doen en Nina vulde dat meteen enthousiast aan.” Henk wijst naar het ontwerp op de tafel. “Zoiets heb ik nog niet vaak gezien. Daarnaast voldoet het wat ons betreft aan het soort ontwerp dat de laatste jaren goed scoort.”

Volgen Henk en Nina is dat al lang geen normaal plaatje meer. Nina: “Er moet een opbouw zijn, een climax of een link naar de huidige tijd, dus daar ben je naar op zoek. Vaak hebben corsowagens van zichzelf al een mooi beeld, maar het is de kunst om meer dan alleen een plaatje te maken.” Met het ontwerp op de tafel denken Henk en Nina méér dan een plaatje te hebben.

Tackelen

Henk en Nina zijn de komende weken druk met het bouwen van de maquette, een lastige klus. Van een platte 2D-tekening moet een gedetailleerde 3D-maquette worden gebouwd. Henk: “Een maquette bouwen is een soort voorbeeld wagenbouwen. Je maakt de wagen in principe al een keer, maar dan in het klein.” En dat heeft veel voordelen, vertelt Nina. “Het is het eerste complete beeld van je ontwerp. Volledig op schaal, waardoor we de wagen aan de hand van de maquette kunnen bouwen. Ook kun je een aantal problemen nu al tackelen, dus dan heb je daar tijdens het echte bouwen van de creatie geen last meer van.” Henk komt met een voorbeeld. “Misschien dat je een stuk constructie net niet mooi kan wegwerken, dat kunnen we nu al tackelen door een onderdeel van de wagen net anders te plaatsen.”

Duidelijker

Henk en Nina maken de maquette van schuim. Met mesjes en vijlen bewerken ze dat tot de vorm die ze zoeken. Beeldhouwen met schuim dus. “Ik vind het ideaal spul om mee te werken. Wel troep, maar hiervoor is het perfect”, vertelt Henk. Daarnaast worden er bepaalde onderdelen 3D-geprint.

Henk heeft al de nodige ervaring in het bouwen van een maquette. Voor Nina is het allemaal vrij nieuw, aangezien vorig jaar haar eerste ontwerp was en de maquette toen totaal anders in elkaar zat.  ‘Zandstorm’ was namelijk een conceptwagen, wat wil zeggen dat er heel veel denkwerk achter zat. “De maquette konden we bijvoorbeeld niet op de normale manier maken, dus het schuim werkte niet. Nu is de basis wat duidelijker. Van de tekening maken we een maquette en daar zitten niet zo heel veel punten in waar we nog hard over moeten nadenken.”

Henk en Nina hebben zin in het komende corsoseizoen, want op beiden heeft het een positieve werking. “Het is voor mij een uitlaatklep. Het corso is een soort ontspanning voor me”, zegt Henk. Voor Nina is de creativiteit het grootste voordeel, maar ook de gezelligheid is veel waard. “Ik ben er druk mee, maar dat is het uiteindelijk allemaal waard.”

Social Media