‘Een dahliaveld waar De Keukenhof jaloers op is, daar doe je het voor’

Over acht weken puilen de corsotenten uit. Met man en macht worden miljoenen dahlia’s op de twaalf corsowagens geprikt. Daarom zijn alle veldploegen druk in de weer om al die dahlia’s te kweken. Met de schoffel onder de arm in de kofferbak wordt wekelijks de weg naar het dahliaveld gevonden, zodat het in augustus volstaat met dahlia’s in allerlei kleuren. Hoe ze daar bij corsogroep Alliance voor zorgen, vertelt veldploeglid Niels Stam.

Op 5 mei vierden wij Nederlanders de vrijheid. Een dag later deden de dahliaknollen van Alliance dat. Het donkere winterverblijf werd ingeruild voor een zonnig zomerverblijf aan de Barsbeek. “Begin augustus staat hier als het goed is een bloeiend dahliaveld”, zegt Niels terwijl hij naar de groene plantjes om zich heen kijkt.

Nieuw bloemenveld

Vanuit de bouwtent keek Alliance altijd uit op het bloemenveld aan de overkant van de Oppen Swolle. Aankomend jaar zal daar geen kleurenzee te vinden zijn. “De grondeigenaar wilde het land voor iets anders gebruiken. Maar wat nieuws vinden, was niet lastig. Een van onze leden stelde dit stuk land al snel beschikbaar.” Met het nieuwe land heeft Alliance haar bloemenveld kunnen uitbreiden naar 4.000 knollen. “Hoe meer, hoe beter”, meent Niels. “Vorig jaar hebben we 113.000 dahlia’s van het veld gehaald. Ik hoop dit jaar toch wel naar de 130.000 te gaan.”

Onkruid

Op de meeste dahliavelden wordt er fanatiek geschoffeld, want al het onkruid zit de groei van de dahlia’s in de weg. “Daar hadden we op het vorige veld veel last van. We hadden zoveel onkruid dat de grond uitgeput raakte. De voeding vanuit de grond ging naar het onkruid en niet zozeer naar de dahliaplant. Dat merkten we ook in de opbrengsten.” Dit jaar hoeft Alliance zich er geen zorgen om te maken. De schoffel mag in de schuur blijven, want de groep besteedt het allemaal uit. “Voorgaande jaren stonden we iedere maandag met een clubje van vier te schoffelen. Maar ja, als je die avonden ook aan de corsowagen zou kunnen besteden… Daarom hebben we een bedrijf ingehuurd die de onkruidbestrijding voor ons doet. Ik ben heel benieuwd wat het ons gaat brengen.”

Regen

Door het uitbesteden van de onkruidbestrijding, hoeven de mannen van Alliance zich alleen bezig te houden met het beregenen van het veld. Aangezien de zomers steeds droger worden, moet er een goede installatie liggen. “We hebben geïnvesteerd in een waterpomp en een grotere sproei-installatie. We zitten een heel eind van de bron af, dus we hebben die pomp nodig om het water met een gigantische kracht omhoog te krijgen.” In de omgeving van Sint Jansklooster vind je weinig bultjes, toch heeft Alliance er eentje gevonden. Het nieuwe bloemenveld ligt er bovenop, maar dat probleem is getackeld. “Er is veel tijd en energie gestoken in het ploegen en frezen van het land. Het water sijpelt als het goed is naar de wortels toe.”

Sterke bloem

Afgelopen maand sijpelde er echter weinig water naar de dahlia’s. Al ruim een maand viel er (bijna) geen druppel uit de lucht. Gelukkig kan de dahlia tegen een stootje, vertelt Niels. “De dahlia kan goed overleven op weinig water. Maar het is nu natuurlijk wel erg droog en dat is niet ideaal. Met zo weinig water komen er simpelweg minder bloemen uit. Dat kan later voor problemen zorgen.” Zo ver is het gelukkig nog niet, want de sproei-installatie is ondertussen volop in bedrijf bij de bordeauxrode corsogroep.

Alles staat bij Alliance klaar om een geslaagde dahlia-opbrengst te realiseren. En dat is belangrijk, stelt Niels. “Zonder dahliavelden heb je geen corso. Als iedereen zegt: het levert te weinig op, we doen het niet meer. Dan kan je wel stoppen.” En daarnaast kan hij er ook wel van genieten. “Dit jaar kwamen de eerste plantjes al binnen een week boven. Dan denk je: bliksem, dat is toch wel verrekte mooi op een nieuw stuk land.” Als de groei zo doorgaat, krijgt Niels wat hij wil. “Een dahliaveld waar De Keukenhof nog jaloers op is, haha. Daar doe je het voor!”

Social Media