“Deze wagen hebben we zelf bedacht en gemaakt, dit is van ons”

Het is alweer twee weken geleden dat er in de corsotenten hard gewerkt werd om alle wagens voor ‘het grote corso’ op tijd af te krijgen. Nu wordt er nogmaals druk aan corsowagens gewerkt in enkele schuren in en rond Sint Jansklooster voor het jeugdcorso. De creaties zijn weliswaar van een iets kleiner formaat, maar er worden nog steeds bergen werk verzet om op zaterdag 17 september de juiste indruk te maken op de jury.

Jeugdcorsogroep Keet Duppie is al een aantal weken druk bezig met hun creatie ‘Stuurloos’. Rens Odink is lid van de groep en bovendien de ontwerper van de wagen van dit jaar. De eerste wagen van de nieuwbakken jeugdgroep wel te verstaan. Door zes jongens van rond de vijftien jaar wordt er een wagen in elkaar gelast. Rens Odink acteert vandaag als de woordvoerder van de groep, terwijl Nick Mondria, Milan Korterink, Nick de Olde, Hugo Driessen en Gerjan Rook op de achtergrond bezig zijn met de wagen.

Keet Duppie

Wat de precieze reden is waarom ze een wagen maken? “Geen idee eigenlijk, we hebben altijd wel het corsogevoel gehad met elkaar en we hebben nu maar eens bedacht om mee te gaan doen”, zegt Rens. Ook over de naam is niet lang vergaderd. “We hebben onze eigen keet en die heet Keet Duppie. Er zijn nog wel wat andere namen bedacht, maar Keet Duppie bleef toch de beste.” Hoe de naam Duppie bedacht is, blijft een beetje hangen bij een meningsverschil, maar dat duppie afkomt van het woord dopje lijkt wel zeker te zijn.

‘Stuurloos’

De jongens helpen ook allemaal mee bij het grote corso, zo zijn er shirts van Olympia, Symboliek, Forza en The Next te zien. Werken aan de grote wagen moest de afgelopen weken worden verdeeld met werken aan de jeugdwagen. Keet Duppie laat er met hun eerste wagen namelijk geen gras over groeien. “We bouwen meteen een grote wagen, dus er moest veel worden gelast”, vertelt Rens. Hij is zoals gezegd de ontwerper van de wagen, dus hij weet het idee achter de wagen dan ook feilloos te vertellen. “Het zijn twee schepen die terugkomen van een ontdekkingsreis. Op een gegeven moment breekt er storm uit op zee en de bemanning slaat overboord, daarna zijn de boten stuurloos. Nick kwam met het idee van boten, ik vond bijpassende muziek. In zijn totaliteit gaf dit wel het gevoel van storm, dus zo kwamen we op dit verhaal.”

Meer verantwoordelijkheid

De jongens van Duppie zien veel voordelen aan het bouwen van een jeugdwagen. “Deze wagen hebben we zelf bedacht en gemaakt, dit is van ons. Bij de grote wagen is dat gevoel er minder. Hier is het onze verantwoordelijkheid en dat is mooi. Daarnaast leren wij meer, want hier kun je al wel lassen bijvoorbeeld en hier moeten we alles zelf regelen. Bij de grote wagen wordt het nog allemaal voor ons gedaan. We leren meer over het bouwen van een wagen, dan iemand die alleen helpt bij een grote wagen. En je bouwt met je vrienden, dus het is ook heel erg gezellig.”

Geld

De COV stelt onderstellen beschikbaar aan de deelnemers van het jeugdcorso. Het bouwen van een wagen is al een uitdaging op zich, dus een beetje hulp is niet overbodig. De deelnemers hebben keuze uit drie verschillende lengtes qua onderstel. Duppie koos voor de langste en dat betekent een onderstel van een metertje of zes. Sowieso moet er veel motivatie aanwezig zijn, want goedkoop is het niet. “We hebben allemaal wat geld ingelegd en daar betalen we dan alles van.” Nu de scholen weer beginnen, blijft er minder tijd over om aan de wagen te werken. Gelukkig lopen ze op schema. De wagen is lasklaar en ze zijn al druk in de weer met het aanbrengen van karton.

Het woordje jeugdgroep kan over drie jaar worden omgezet in corsogroep, want vanaf dan is Keet Duppie te oud voor het jeugdcorso. “Deelnemen aan het grote corso is zeker een doel, maar dan moeten we eerst nog een stuk meer leden krijgen. Maar ik denk zeker dat het goed is als er weer eens een nieuwe groep bijkomt”, vertelt Rens. “Het grote corso is toch nog stukje echter dan het jeugdcorso.” Wie weet, misschien krijgt Gaos over drie jaar een opvolger in de naam van corsogroep Duppie.

Social Media