“Alternatieve materialen kunnen een wagen versterken”

Corso Sint Jansklooster is ooit begonnen als een allegorische optocht. De deelname van E. Lok is daar ieder jaar een herinnering aan. Ondertussen zijn we alweer tientallen jaren een bloemencorso en mag maar vijf procent van het totale oppervlak uit alternatief materiaal bestaan. De meeste groepen maken daar dankbaar gebruik van, want dat ene detail met een ander materiaal kan maar zo de Ereprijs opleveren.

De reden dat corsogroepen gebruik maken van alternatieve materialen is tweedelig. “Of er zijn bloemen te kort of het is de beste manier om het concept over te brengen”, vertelt Germaine Rook. Ze is onderdeel van het alternatiefteam van Corsogroep Olympia.

Ukai

De laatste keer dat Corsogroep Olympia er met de Ereprijs vandoor ging, was in 2019 met de wagen Ukai. Dat jaar had een extreem warme zomer. Zo werd er een nieuwe hitterecord gevestigd van 40,7 graden in Nederland. Dat soort temperaturen zijn niet bevorderlijk voor de groei van dahliaplanten, er ontstond dan ook een bloementekort.

“Bij Ukai speelden we met het concept van licht”, vertelt Germaine. “Rondom de lantaarns gebruiken we kleurrijke bloemen en op de rest van de wagen juist donkere. Om het idee van de wagen over te brengen, waren die kleuren natuurlijk hartstikke belangrijk. Helaas was er dus een bloementekort en moesten we creatief zijn. We zijn toen gaan bedenken welke materialen het concept sterk konden neerzetten. Zo kwamen we op riet uit.”

De andere reden is het overbrengen van het concept. “Of je alternatieve materialen gebruikt, is afhankelijk van het onderwerp dat je kiest. Wat ga je precies maken? Wat is het concept? Wat wil je overbrengen naar het publiek? Welk beeld wil je neerzetten? Daarna ga je kijken wat voor materialen daar eventueel bijpassen. We hebben natuurlijk een bloemencorso, dus dat is het uitgangspunt. Maar soms kunnen alternatieve materialen juist de wagen versterken. Wij zijn een groep met ambitie, dus wij willen alles uit een wagen halen. Daarom kijken we altijd of een alternatief materiaal beeldversterkend is.”

Zandstorm

Volgende week vrijdag rijdt Corsogroep Olympia door de straten van Sint Jansklooster met hun creatie Zandstorm. Een groep woestijnlingen, die met hun dromedarissen in een zandstorm terechtkomen. “De wagen draait om de zandstorm, dus dat idee willen we overbrengen op het publiek.” Verder wil Olympia niet veel prijsgeven. “We willen graag het verrassingseffect behouden, dus hoe en waar we alternatieve materialen gaan gebruiken blijft nog even geheim.”

Kokoshaar

Wat niet geheim hoeft te blijven is de zoektocht naar het juiste alternatieve materiaal. “Dat is lastig en een hele zoektocht”, vertelt Germaine. “De afgelopen weken hebben we veel dingen geprobeerd en materialen getest. Je zoekt altijd naar het meest bijpassende materiaal. Soms kom je in die zoektocht de gekste dingen tegen. Je gaat ook naar de kleinste en domste zaken kijken of het bruikbaar is”, lacht Germaine. Zo maakt Olympia dit jaar gebruik van kokoshaar. “Dat wordt vaak gebruikt in volières voor vogels, maar het heeft ook een kameel look.”

Inmiddels is alles zorgvuldig uitgezocht door de alternatiefploeg van Olympia. Goed nieuws natuurlijk, maar de bouwers moesten daardoor nog wel even aan de slag. “We hebben wat punten in de vormgeving moeten bijstellen. De alternatieve details en bloemen lopen nu beter in elkaar over.” Germaine is heel tevreden met de vondst. “Ik denk dat het een groot voordeel heeft ten opzichte van bloemen. Zeker weet je het past op de corsodag zelf, maar we denken dat dit het allermooist gaat zijn!”

Social Media