“Als we winnen ga ik dansen en juichen tot mijn stem weg is!”

Vier weken geleden stond Sint Jansklooster in het teken van het bloemencorso. Deze week beleven we nogmaals een corsoweek. Vandaag rijden er namelijk 29 bloemenwagentjes door het dorp. Dit keer allemaal gemaakt door de jeugd. Het jeugdcorso is dé kans voor de kinderen uit Sint Jansklooster om hun eigen idee om te zetten in een corsowagen. Ook Kleintje Hebbes is dit jaar van de partij en de negenjarige Meve Menger helpt fanatiek mee.

Het jeugdcorso speelt een essentiële rol in de waarborging van onze corsocultuur en de toekomst van Corso Sint Jansklooster. Het gaat hier letterlijk om: jong geleerd is oud gedaan. Iets wat ze bij Corsogroep Hebbes in de praktijk uitvoeren met de eigen jeugdgroep.

De Moaties

Vorig jaar deed Kleintje Hebbes nog mee als De Moaties. Nu zijn de meeste maatjes te oud en besloten ze bij Hebbes hun jeugdgroep weer nieuw leven in te blazen. Rustig is het dus nog niet geweest in de bouwloods aan de Leeuwte. Na het corso werd er nog een corsowagen uit de grond gestampt.

Fanatiek

Meebouwen aan de wagen doet Meve nog niet. “Ik heb nog niet gelast, maar ik heb wel geholpen met het tapen en kranten plakken.” Als straks de bloemen er zijn, is Meve ook van de partij. “Uit school ga ik meteen hierheen om te prikken”, klinkt het fanatiek. Ook bij de grote wagen deed Meve dat al. Het is dan ook een echte corsobouwer in de dop. “Met zijn allen in de loods werken aan de wagen, dat vind ik het allerleukst.”

Jolly Joker

Vier weken terug werkten de mannen en vrouwen van Corsogroep Hebbes aan een feestelijke wagen. In die sferen is Kleintje Hebbes ook gebleven. “We maken dit jaar de Jolly Joker. Als ik het goed begrijp, waren jokers vroeger grappige mensen. Nu is de Joker een slechterik geworden, maar wij maken de Jolly Joker. De leuke joker”, legt Meve uit. Deze joker wordt zeker leuk, want Meve is het zelf! En hij heeft al een aantal leuke dingen bedacht. “Ik heb bijvoorbeeld drie kaarten en op één daarvan staat een joker. De mensen langs de kant mogen een kaart trekken. Als ze de joker trekken, dan ben ik blij. Verder ga ik ook een beetje gek dansen.”

Figureren

Gelukkig heeft Meve daar al wat ervaring mee. Tijdens het grote corso was hij drie keer figurant en moest hij ook de hele tijd dansen. Ondanks de warmte bleef hij doorgaan. “Ik vond figureren bij het grote corso echt heel leuk, maar ik was tijdens de avondrondgang wel kapot. En zaterdag was ik nog steeds wel een beetje moe.”

Toch vindt Meve het geen probleem om vandaag nogmaals twee rondjes door Sint Jansklooster te feesten. Sterker nog, hij heeft er zin in. “Ja! Heel veel zin. Ik hoop dat we eerste worden, maar dat zal iedereen wel denken.” Mocht het Kleintje Hebbes lukken, weet Meve al wat hij gaat doen. “Dan ga ik dansen en juichen tot mijn stem weg is!”

Goede voornemens van Meve. Ook voor later heeft hij al mooie plannen. “Ik wil wagenbouwer worden en wagens voor Hebbes gaan bouwen.” En dat is nou precies waar het jeugdcorso voor bedoeld is.

Social Media