Public relations oftewel PR. Het is kortgezegd de communicatie van een organisatie richting de buitenwereld. Ook Corso Klooster kan er niet zonder. Daarom beschikt ons evenement over een PR-commissie. Roel van de Zweerde is sinds een aantal jaar voorzitter van deze enthousiaste club.
Fanatiek corsobouwer is hij zelf nooit geweest, maar hij is wel fan van het evenement an sich. Het voorzitterschap van de PR-commissie bevalt dan ook goed. Wat hij en zijn commissieleden zoal doen? ‘Alles wat met het versterken van het merk Corso Klooster te maken heeft.’
Van het beheren van digitale communicatiemiddelen als website, app en social media, tot het in contact staan met sponsoren, gemeente en provincie. En van het bedenken van acties, zoals de corsoplaatjes van vorig jaar en de minishirtjes per corsogroep van nu, tot het uitsturen van persberichten naar de media en het vastleggen van landelijke tv-registraties. “De taken van de PR-commissie zijn heel divers”, vertelt Roel. “Het is misschien heel logisch om te denken dat het doel van de PR-commissie is om zoveel mogelijk bezoekers te trekken, maar dat is niet zo. Verrassend hé?”
Versterking van het merk
Wat dan wel het plan is? Het versterken van het merk Corso Klooster! “Wij willen dat wanneer iemand praat over een bloemencorso, de naam Sint Jansklooster als eerste naar boven komt. Dat is natuurlijk een lange weg, maar dat is wel het idee achter alles wat we doen.” Om dat merk te versterken, doet de commissie natuurlijk meerdere dingen. Het belangrijkste is zichtbaar zijn voor het grote publiek. “En dan moet je op de nationale televisie komen. RTV Oost staat hier al jarenlang. Omroep MAX is er nu ook al een hele tijd. Piet Paulusma kwam hier regelmatig voor Hart van Nederland.” Inmiddels bouwde Corso Klooster een mooi netwerk in televisieland op. “We zijn de afgelopen jaren een paar keer in het NOS Journaal geweest. Met onder andere een live-interview. En afgelopen jaar heeft EenVandaag nog een prachtige registratie in Sint Jansklooster over de corsocultuur en de bijschrijving daarvan op de lijst van cultureel immaterieel erfgoed van Unesco gemaakt.”
Aan de kassa’s hoorden we dat dan ook terug. Mensen zagen ons evenement op de televisie en kwamen daarom richting Sint Jansklooster. Hetzelfde geldt trouwens voor de politiek, ook voor hen zijn we zichtbaarder door de uitzendingen.” Ook dit jaar zullen RTV Oost en Omroep MAX weer aanwezig zijn om te filmen.
Internationaal karakter
Niet alleen moet het merk nationaal versterkt worden, ook internationaal werkt Corso Klooster aan meer bekendheid. “We zijn een verbintenis aangegaan met drie bloemenparades in andere landen. Portland Rose Festival, Rose Parade in Pasadena en de Batalla de Flores de Laredo. Twee uit Amerika dus en eentje uit Spanje. Beide presidenten van de Amerikaanse parades komen zelfs deze kant op met het corso. Bij deze samenwerking gaat ook een internationale juryprijs horen, die tijdens Corso Klooster voor het eerst uitgereikt gaat worden.”
Oubollig imago
Sinds een paar maanden bestaat de corsoapp. “Daar is met hulp van onze merksponsor Active Creations de nodige tijd en geld ingestoken, maar dan heb je ook écht wat. We krijgen nu al vragen binnen van andere corso’s of wij kunnen helpen om voor hen ook zo’n app te ontwikkelen.” De app helpt het corso verder. “Het zorgt ervoor dat je als evenement interactiever bent en dat is nodig voor de zichtbaarheid. Veel mensen hebben namelijk nog altijd een verkeerd idee bij een corso. Hoe vaak ik nog uit moet leggen dat het geen karren zijn die hier rondrijden, maar echte creaties…”
De app is dan ook onderdeel van het plan om van het oubollige imago af te komen en een jongere generatie aan te spreken. “Met de app gaan we als evenement mee met de tijd. Daarnaast zit er een duurzaam idee achter. Omdat de app het programmaboekje vervangt, gebruiken we minder papier. Ook dat spreekt een jongere generatie aan.” Met hulp van sponsoren is de app bekostigd. “Daardoor konden we deze investering doen en gaan we vanwege de voordelen van de app de investering binnen twee jaar weer terugverdienen.”
Ook een nieuwe website werd gelanceerd. “Met hulp van Esra Wiranta gaven we die veel meer een festival look. Ook dat helpt weer een stukje in het veranderen van het imago.” Daarnaast lanceerde de PR-commissie een nieuwe aanpak rond de sponsoring. “Daar ontwikkelden we een nieuwe sponsorbrochure voor, wat de inkomsten dit jaar met ruim 30% deed stijgen.”
Club van vijf
De huidige PR-commissie bestaat uit vijf personen. Naast Roel, maken ook Ronnie Rook, Ellen Santbergen, Egbert Lassche en Jesse van Dalen deel uit van de club. Roel: “Per lid steken we er honderden uren werk in. Sommige weken wel 20 uur per week.” Gelukkig is er steun van enkele jonge talenten in hun vakgebied. “Naast Jesse, die alle persberichten en achtergrondverhalen voor social media schrijft, ondersteunen ook Sem van de Zweerde, Rens Lassche en Jolijn Rook ons. Sem voor alle videocontent, Rens als grafisch vormgever en Jolijn Rook als verantwoordelijke voor het up-to-date houden van de Corso Klooster app.”
Ui
Dat een heel dorp zich zo in een evenement kan storten, is best bijzonder. Dat merkt Roel bijna dagelijks tijdens zijn werk voor het waterbedrijf Vitens. “Ik spreek veel mensen en je vertelt dan wel eens over het corso. Nou, al die mensen verklaren ons helemaal voor gek. Het is ook echt wel bijzonder dat iedereen zo ‘begeistert’ is door een evenement.” Volgens Roel kan je het corso daarom ook wel vergelijken met een ui. “Het eindresultaat zien de mensen op de derde vrijdag van augustus en het corsofestival van een dag later. Maar dat wat je ziet op 19 en 20 augustus is alleen de buitenkant. Daaronder zitten nog allemaal lagen van al die maanden voorbereiding en al die dingen die te maken hebben met het corso door het hele jaar heen.”
Roel vindt het zichtbaar maken daarvan misschien wel de belangrijkste taak van de PR-commissie. “Wij moeten al dat werk laten zien aan de buitenwereld. Vandaar ook dat we mensen uit de organisatie en corsobouwers veel verhalen daarover laten vertellen op social media. Iedereen willen we namelijk laten weten dat het dorpje Sint Jansklooster voor een groot deel gemaakt wordt door het corso en dat alle 2500 inwoners vrijwilliger van ons prachtige evenement zijn.”